promotie

Do Unto Others

Debuutplaat van I Believe In My Mess

Do not do unto others what you would not want others to do unto you. Deze ‘Gouden Regel’ stamt uit de leer van Confucius (551-478 v.Chr.) en neemt daarna een prominente plaats in bij ongeveer alle belangrijke wereldgodsdiensten. Blijkbaar spreekt deze regel mensen aan.

Het is een redelijke veronderstelling dat de meeste mensen vriendelijk, attent en respectvol behandeld willen worden. Als mensen dezelfde normen op anderen zouden toepassen als op zichzelf – anderen ook vriendelijk en respectvol behandelen – zou de wereld een aangenamere plek zijn.

De Gouden Regel staat natuurlijk op gespannen voet met de werkelijkheid. Heeft de Regel bijvoorbeeld in de huidige tijd, die volgens velen gekenmerkt wordt door een steeds verdergaand individualisme, van egoïsme, van hufterigheid, nog wel waarde? Vooral de wederkerigheid lijkt onder druk te staan. Soms lijkt men wel van de ander vriendelijkheid en respect te verwachten, terwijl dit niet aan een ander hoeft te worden betoond. Misschien is de Gouden Regel eigenlijk weinig meer dan een verlangen hoe mensen met elkaar om zouden kunnen gaan.

Uiteindelijk heeft alles wat je doet, weerklank op een ander. Deze onvermijdelijkheid is samen met de Gouden Regel het uitgangspunt voor dit album geweest. Do Unto Others gaat over gedrag naar een ander toe, over goed doen naar een ander, anderen blij maken, over delen van liefde en kennis, over meningen verkondigen, meningen opdringen, een grote bek hebben, racisme, onderdrukking en de wanhoop dat dit nooit zal stoppen.

Maar het gaat ook over jezelf terugtrekken en juist de confrontatie met de ander vermijden. Do not do unto others. Over niets doen, omdat je toch wel weet hoe het werkt, over verveling, over verlegenheid en al verontschuldigend door het leven gaan, en over rustig afwachten tot alles voorbij is. It won’t be long!

We blijven hopen dat de Gouden Regel uiteindelijk over het cynisme van alle tijden zal zegevieren. Want uiteindelijk wil ook I Believe In My Mess, net als een iedereen, dat de wereld hen vriendelijk en respectvol behandelt, net zoals I Believe In My Mess de wereld vriendelijk en respectvol behandelt met het uitgeven van dit prachtalbum.

Releasedatum digitaal vrijdag 13 november. Releasedatum vinyl vrijdag 11 december. (Filthy Good Records)

Luisterlink:
https://promo.theorchard.com/3nSx7ng52DPzZQ4JZRWH

Download:
Bandcamp

Liever een cd:
Stuur een mail naar mymess@xs4all.nl.

Over I Believe In My Mess

I Believe In My Mess, dat is Frank van Praag (beats, gitaar, synths & vocals) en Geert de Groot (bas, gitaar & synths), in een parallel leven ook onderdeel van de band Scram C Baby. Na de productie voor SCB’s Give Us A Kiss is Van Praag ook verantwoordelijk voor de productie van dit eerste album van I Believe In My Mess.

De muzikale wereld van dit Amsterdamse duo waaiert uiteen uiteen van electronic, funk en dub naar indie, krautrock en psychedelica. Een groot deel van deze wereld is instrumentaal, waarbij het instrumentarium voortdurend van karakter wisselt. Muzikale vrijheidsbeleving ten top! 
Tekst en zang spelen hierin een ondergeschikte rol. Stemmen uit interviews en gesprekken, van radio en televisie, van de straat, uit journaals en podcasts, online cursussen en lezingen, worden uit hun eigen context gehaald en hergebruikt. Zo ontstaan nieuwe verhalen en beelden. Flarden zang die zo nu en dan langskomen, geven hier weer commentaar op.

Voeg melancholica, verlopen sferen, veranderlijke stemmingen en elektronische gekkigheid toe aan een kruisbestuiving van kunde en eigengereidheid, et voilà … I Believe In My Mess at the controls.

De muziek van I Believe In My Mess is schatplichtig aan albums als My Life In The Bush Of Ghosts van Brian Eno/David Byrne en There’s A Riot Goin’ On van Sly & The Family Stone, waarbij gedegen experiment gekoppeld wordt aan avontuurlijk vakmanschap. Maar ook is er zielsverwantschap met muzikale ontdekkingsreizen zoals Sandinista van The Clash en On The Way To The Peak van Holger Czukay, en met mixtapes van Nicolaas Jaar. En er kan niet genoeg hulde gebracht worden aan dub legende King Tubby, die met het hergebruik van bestaande muziek een nieuwe dimensie heeft toegevoegd aan de moderne popmuziek.

I Believe In My Mess heeft sinds 2016 op het eigen Filthy Good Records tien singles uitgebracht. Sinds 2019 gebeurt dit in samenwerking met Excelsior Recordings. Naast deze releases heeft I Believe dub tracks gemixt voor onder andere De Jeugd Van Tegenwoordig, Hallo Venray, Canshaker Pi, Fatima Yamaha, Scram C Baby en Meindert Talma.

Make up your own mess. Onder dit motto doet I Believe de dingen graag zelf: eigen studio, eigen label, zelf produceren, mixen, masteren, artwork, releasen, promotie, eigen videoclips. Voor Do Unto Others hebben we een beetje gesmokkeld met de eigen gouden regel. De mastering (Pete Maher), het artwork (Robert Muda van Hamel) en de distributie (Excelsior Recordings) hebben we dit keer uitbesteed.

Album credits

Sounds & dubs by I Believe In My Mess.

Songs by Frank van Praag & Geert de Groot,
except Slapped By Poetry, by Van Praag, De Groot & Henk Jonkers. Hear You Calling by Van Praag, De Groot, Marcel Peetoom & Robert Lagendijk.

Henk Jonkers: drum noise on Slapped By Poetry.
Susanne Linssen: violin on Won’t Be Long.
Lucie van Praag: backing vocals on Hear You Calling & Slapped By Poetry.
Edy Blom: handclaps on almost every song.
The_semen_incident: sample of tremolo guitar on It’s Makes You Mad.

Messed-up voices from Mortimo Planno, Charles Bradley, Alan Vega, Kenny, Kelly, Michael James Williams, Omowale Luthuli, Kurt Vonnegut, Neneh, among others.

Produced, recorded & mixed by Frank van Praag at Messy Sound Studio, Amsterdam.
Mastering by Pete Maher Mastering, London.
Graphic Design by Robert Muda van Hamel, Spacebar.
Distribution by Excelsior Recordings, Amsterdam.

Contact:

Frank van Praag
Email: mymess@xs4all.nl